ΠΙΤΤΑΚΟΥ 11,Καλαμαριά , Θεσσαλονίκη ‎ | Τηλ: 2315 52 69 80 | Κιν: 6973 48 12 72

Πλιγούρι ταμπουλέ

Πλιγούρι ταμπουλέ

Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για αυτό θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς . Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B ( θειαμίνη, ριβοφλαβίνη ,νιασίνη )  που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Σημαντικές ποσότητες  σιδήρου, μαγνησίου ,ψευδαργύρου. Και ιχνοστοιχείων, όπως σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης.

Ταμπουλέ 

Χρόνος προετοιμασίας : 1 ώρα (μέχρι να βράσει και να κρυώσει το πλιγούρι )  χρόνος μαγειρέματος 3-4 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες

250 γρ. πλιγούρι βρασμένο

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους ψιλοκομμένες

4 μικρά κρεμμύδια , κομμένα σε λεπτές φέτες

χυμός 4 λεμονιών

2/3 φλιτζ. χλιαρό νερό

1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι σε 1 μπολ και προσθέτουμε το νερό και το χυμό των λεμονιών .

Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου .

Προσθέτουμε τις ντομάτες , τα κρεμμύδια  το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά .

Περιχύνουμε στο μείγμα 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο , χτυπημένες μαζί με μια πρέζα αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμένο πιπέρι .

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *