Η τήρηση ενός προγράμματος διατροφής είναι απαραίτητη τόσο πριν από την εγκυμοσύνη όσο και κατά τη διάρκεια της .Καθώς βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης, την έκβαση της εγκυμοσύνης και προετοιμάζει σωστά τον οργανισμό για το θηλασμό .

Μια εγκυμοσύνη που ξεκινά με φυσιολογικό βάρος προστατεύει το έμβρυο και τη μητέρα από τους κινδύνους που προκαλούνται από το αυξημένο ή μειωμένο βάρος της εγκύου (Διαβήτης κύησης, υπέρταση, μακροσωμία εμβρύου, προ εκλαμψία, πρόωρος τοκετός).

pregnancy_nutrition

Το ότι μια έγκυος πρέπει να τρώει για δυο είναι μύθος .Το βάρος που πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βάρος που είχε πριν τη σύλληψη καθώς και το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεται.

Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνει μια έγκυος πρέπει να την απασχολεί σοβαρά καθώς η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια και το έμβρυο . Θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ, σίδηρος, ασβέστιο ,Β12 ,βιταμίνη D πρέπει να καλύπτονται καθώς είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των βασικών δομικών στοιχείων της ανάπτυξης του εμβρύου. Αναμφισβήτητα μια ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες μητέρας και εμβρύου και είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κάθε μητέρα στο παιδί της πριν ακόμα γεννηθεί .

top