μείωση αλατιού

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης .  Η αρτηριακή υπέρταση  αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών νόσων όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές ,καρδιαγγειακές επιπλοκές και νεφρική ανεπάρκεια. Μειώνοντας το αλάτι μειώνεται και το ρίσκο εμφάνισης αυτών των νοσημάτων.

Το νάτριο που βρίσκεται στο αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του νερού του οργανισμού.  Επίσης  για να εκτελεστούν διεργασίες στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τους μυς είναι αναγκαία η δημιουργία ηλεκτρικών σημάτων για τη μεταξύ των κυττάρων επικοινωνία που δημιουργούνται από τη μετακίνησή του νατρίου. Όμως για να συμβούν αυτά χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα αλατιού –λιγότερο από ένα δέκατο ενός κουταλιού του γλυκού . Ποσότητα που φαίνεται να υπερβαίνουμε κατά πολύ καθημερινά .

⇒⇒Συγκεκριμένα ένας υγιής ενήλικας συστήνεται να καταναλώνει  λιγότερο από 1 κουταλιά του γλυκού (5 γραμμάρια) αλάτι την ημέρα συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ήδη περιέχεται  στα τρόφιμα που καταναλώνονται. Ενώ, για ανθρώπους με αυξημένη πίεση, ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.  συστήνεται ακόμη μικρότερη ποσότητα (2/3 κ. γλυκού αλάτι).⇐⇐

Ο οργανισμός  μας γενικά μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια ποσότητα αλατιού ,σε κάποια άτομα όμως η αυξημένη κατανάλωση νατρίου κάνει το σώμα  να κατακρατεί νερό με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του αίματος στο κυκλοφοριακό σύστημα . Αυτό αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να επιτελεί το έργο της και αυτό προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το περισσότερο αλάτι που καταναλώνουμε προέρχεται από τα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα –δημητριακά, αλαντικά , τυριά, πίτσες, ψωμί, κράκερς, ελιές, τουρσιά, πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν κ.α.  Πολλά τρόφιμα, ακόμα και χωρίς αλμυρή γεύση, περιέχουν αλάτι . Διαβάστε παρακάτω  συμβουλές για να μειώσετε το αλάτι στα τρόφιμα.

 

√ Δώστε γεύση στο φαγητό σας με μυρωδικά και μπαχαρικά 

Οι υποδοχείς της γεύσης που είναι ευαίσθητοι στο αλμυρό είναι επίσης ευαίσθητοι και στο ξινό ,οπότε μπορείτε να τους ξεγελάσετε χρησιμοποιώντας λεμόνια ή ξίδι πάνω στο γεύμα σας . Για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας προτιμήστε  μυρωδικά ή μπαχαρικά αντί για αλάτι. Όπως για παράδειγμα πιπέρι, άνηθο, βασιλικό, πάπρικα, ρίγανη, τζίντζερ, δυόσμο, κ.α.  Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε , σκόρδο, κρεμμύδι ή και κρασί.

 

√ Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αν περιέχει >1.5γρ. αλάτι ανά 100 γραμμάρια.

Χαμηλή περιεκτικότητα αν περιέχει <0.3γρ. αλάτι ανά 100 γραμμάρια.

 

√ Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για αυτό το λόγο προτιμήστε φρέσκα. Για παράδειγμα αντί για επεξεργασμένο κρέας  (παστό, αλαντικό , καπνιστό ) προτιμήστε φρέσκο, αντί για λαχανικά τουρσί προτιμήστε φρέσκα λαχανικά, αντί για κέτσαπ χρησιμοποιήστε φρέσκια ντομάτα . Αν διαλέγετε μάλιστα  λαχανικά και φρούτα εποχής θα δώσουν στο γεύμα σας πιο έντονη γεύση και νοστιμιά μειώνοντας την ανάγκη για αλάτι.

 

Προσοχή στο ψωμί και στα δημητριακά

ετικέτες τροφίμων
ετικέτες δημητριακών χαμηλού αλατιού

Ζητήστε από το φούρνο σας ψωμί με λιγότερο αλάτι ή αν αγοράζετε τυποποιημένο διαλέξτε αυτό με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και αλάτι . Επιλέξτε για πρωινό σας τα δημητριακά με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

 

 

√ Απομακρύνετε το αλάτι από το τραπέζι

Αφήστε την αλατιέρα μακριά από το τραπέζι και μη προσθέτετε αλάτι πάνω στο φαγητό προτού το δοκιμάσετε.

Σχετικά Άρθρα

top