Διατροφή και ιώσεις

 

Τους κρύους μήνες του χειμώνα η υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφής και της υγείας του ανοσοποιητικού είναι μεγάλη, η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων τροφίμων και  τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και απαραίτητων μετάλλων μπορεί να μας προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό  από τις ασθένειες που κυκλοφορούν.

 

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεστε και που θα τα βρείτε 

 

Βιταμίνη Α 

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και  ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Συμβάλει στην σωστή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τη δημιουργία αντισωμάτων και την κυτταρική αναπαραγωγή. Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων  μεμβρανών, που  δρουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού στις μολύνσεις και λοιμώξεις.

 

Που θα την βρούμε

 

→→Λαμβάνεται σε δύο μορφές. Είτε σαν προσχηματισμένη βιταμίνη Α (Ρετινόλη) από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης  το συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα . Είτε σαν προβιταμίνη (καροτενοειδή με κύριο αντιπρόσωπο το β-καροτένιο) από τρόφιμα φυτικής προέλευσης,  καρότα, γλυκοπατάτες , σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι αλλά και διάφορα φρούτα όπως τα βερίκοκα.

 

Ψευδάργυρος 

Είναι ένα μέταλλο το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα . Ο οργανισμός μας χρειάζεται ψευδάργυρο για την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά στην καταστροφή των ξένων εισβολέων στον οργανισμό μας. Επιπλέον σταθεροποιεί την κυτταρική μεμβράνη και επιταχύνει την επούλωση των πληγών . Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μας κάνουν  επιρρεπείς σε ασθένειες.

 

Που υπάρχει

→→ Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κρέας κυρίως βοδινό και αρνί, τα στρείδια, το φύτρο σιταριού και οι περισσότεροι σπόροι, οι ξηροί καρποί οι φακές και τα φασόλια.

 

Βιταμίνη C

Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη , που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος για αυτό χρειάζεται η καθημερινή πρόσληψή της από τις τροφές. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό . Βοηθάει στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού. Βοηθάει στην πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής και συντελεί στην αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων και επαρκών επίπεδων ιντερφερόνων (πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση των πολλαπλασιασμών των ιών).

 

Που θα την βρούμε

→→ Πλούσιες πηγές της βιταμίνης αυτής είναι τα εσπεριδοειδή , οι φράουλες , τα ακτινίδια ,τα κεράσια , το πεπόνι , η παπάγια, το ακτινίδιο ,οι μαύρες σταφίδες, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά , οι πιπεριές ,το λάχανο ,οι ντομάτες, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

 

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι, μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή. Διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων και T κυττάρων του ανοσοποιητικού και βοηθούν τα κύτταρα να επικοινωνούν όσο μάχονται κατά των λοιμώξεων.

 

Που βρίσκονται

→→ Σε γαλακτοκομικά προιόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ . Στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης, είναι σημαντικό, να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

 

Βιταμίνη Ε

Είναι μια  λιποδιαλυτή  βιταμίνη ,χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση διατηρεί σε καλή κατάσταση τις κυτταρικές μεμβράνες και παρεμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες βλάβες στον οργανισμό.

 

Που υπάρχει

→→ καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια ( ελαιόλαδο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο) και τους σπόρους (ηλιόσπορους, κουκουναρόσπορους) , στους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα, φουντούκια ) , στις ελιές, το σπανάκι ,το αβοκάντο ,παπάγια, μπρόκολο, λάχανο.

 

Βιταμίνη D

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D ενεργοποιεί τα βασικά πεπτίδια στο ανοσοποιητικό που προκαλούν μια ισχυρή αντιμικροβιακή απόκριση, επιτρέποντας την  καταπολέμηση των εισβολέων προτού να εξελιχθούν σε λοίμωξη.

 

Που βρίσκεται 

Το 80% της βιταμίνης συντίθεται από τον ήλιο, ενώ μόλις το 20% προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής.  Τη βρίσκουμε στο μουρουνέλαιο , το σκουμπρί, στον τόνο, στις σαρδέλες, το αυγό, τα μανιτάρια.

top