Η Hashimoto είναι μια από τις πιο συχνές θυρεοειδοπάθειες και χαρακτηρίζεται σαν μια φλεγμονώδης αντίδραση του θυρεοειδούς, προς τη λανθασμένη επίθεση που δέχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επίθεση αυτή ξεκινά με την παραγωγή αυτοαντισωμάτων εναντίον των αυτοαντιγόνων του θυρεοειδούς . Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι ότι ο θυρεοειδής κατακλύζεται από Τ και Β λεμφοκύτταρα που τον διηθούν και τον διογκώνουν δημιουργώντας έτσι βρογχοκήλη, ενώ τα αυτοαντισώματα που παράγονται, προκαλούν δυσλειτουργία και σιγά σιγά οδηγούν στην καταστροφή του και σε υποθυρεοειδισμό. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’ αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι αργή.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσβάλλει όλες τις ηλικίες κυρίως όμως γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι 3-7 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 άτομα- κυρίως γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο.
H διατροφική αντιμετώπιση στη νόσο Hashimoto
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη της νόσου. Η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε όλες τις βιταμίνες ,ιχνοστοιχεία και μέταλλα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντική. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα παρακάτω διατροφικά συστατικά :
- Βιταμίνη D
Η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου . Το 80% της βιταμίνης συντίθεται από τον ήλιο για αυτό προτείνεται καθημερινή έκθεση στον ήλιο 15-20 λεπτά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και το αυγό.
- Β 12 και Σίδηρος
Στα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό η πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης Β12 και σιδήρου είναι αυξημένη .Στα άτομα με Hashimoto που έχει εκδηλωθεί υποθυρεοειδισμός πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά αυτά. Καλές πηγές της B12 αποτελούν το κρέας , το κοτόπουλο , τα αυγά και τα θαλασσινά. Σίδηρο λαμβάνουμε από το κρέας , το συκώτι και το κοτόπουλο.
- B 6 και φυλλικό οξύ
Τα άτομα με Hashimoto που πάσχουν και από υποθυρεοειδισμό είναι καλό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης B6 και φυλλικού οξέος. Καλές πηγές των οποίον είναι τα κρέατα , τα λαχανικά , τα φιστίκια , τα όσπρια ,τα εσπεριδοειδή και το συκώτι.
- Σελήνιο ( Se)
Η λήψη σεληνίου ακόμα και με τη μορφή συμπληρωμάτων, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έλλειψη αυτού στον οργανισμό, βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθάει στη μείωση του αριθμού των αντισωμάτων της Θυρεοειδικής υπεροξειδάσης . Βρίσκεται στα καρύδια, καρύδια βραζιλίας, το κρέας , τα ψάρια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα αυγά.
- Ω 3 λιπαρά οξέα
Καταπολεμούν τη φλεγμονή η οποία παρουσιάζεται έντονα στη Hashimoto. Βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, κολιό, σολομό, σαρδέλα, τόνο, πέστροφα ποταμίσια, ρέγγα, τα καρύδια και το ελαιόλαδο.
Τι να αποφεύγουμε
- Γλουτένη
Μελέτες δείχνουν ότι η διάγνωση της κοιλιοκάκης και η χορήγηση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να προλάβει την εμφάνιση Hashimoto. Φαίνεται ότι η γλουτένη σε πολλές περιπτώσεις πυροδοτεί επιθέσεις εναντίον του θυρεοειδούς στα άτομα που πάσχουν από Hashimoto, επομένως καλό θα ήταν τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Hashimoto να πραγματοποιήσουν ιατρικό έλεγχο δυσανεξίας στη γλουτένη και αν είναι απαραίτητο να την αποκλείσουν από τη διατροφή τους. Η γλουτένη βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα : Σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρόμη. Σε μικρότερο ποσοστό στη ζέα . Ενώ μπορούν να καταναλώνονται : Πατάτα , κινόα , φαγόπυρο , ρύζι, καλαμπόκι και τα άλευρά τους.
- Υπερβολική κατανάλωση ιωδίου .
Η υπερβολική κατανάλωση ιωδίου μπορεί να φανεί επιζήμια στην έκβαση της Hashimoto. Για αυτό προτείνεται αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ιωδιούχου αλατιού. Και η αποφυγή συμπληρωμάτων διατροφής που προέρχονται από φύκια (σπιρουλίνα).