Η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και δεν είμαστε πλέον σωματικά αλλά και κοινωνικά τόσο δραστήριοι όσο πριν . Η καινούργια μας έχει βρει ίσως πιο “ορεξάτους “για φαγητό και ιδιαίτερα το λεγόμενο συναισθηματικό (comfort food ) το φαγητό δηλαδή που τρώμε για να παρηγορηθούμε από αρνητικά συναισθήματα ,όπως στεναχώρια , άγχος, καταπίεση αλλά και βαρεμάρα. Παρακάτω παραθέτω μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους τις μέρες αυτές.
- Διατηρήστε μια ρουτίνα
Προγραμματίστε την ημέρα σας χωρίζοντάς την σε δουλείες που πρέπει να γίνουν όπως για παράδειγμα σκούπισμα ,καθάρισμα και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και χαλαρώνουν όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας ή το διάβασμα ενός βιβλίου. Μπορεί να σας φαίνεται άσκοπο να κρατήσετε ένα πρόγραμμα αν δε δουλεύετε στην πραγματικότητα όμως θα σας γεμίσει ενέργεια και θα μειωθεί το άγχος και την πλήξη σας. Φυσικά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται ξεκινήστε την με ένα θρεπτικό πρωινό όπως, κουάκερ με ελαφρύ γάλα ή το αγαπημένο σας σάντουτσ με τυρί.
- Ακούστε την πείνα σας
Η καλύτερη στιγμή για να φάει κάποιος και να έχει πλήρη έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας του γεύματος του είναι όταν αρχίσει να να έχει την πρώτη ένδειξη της πείνας δηλαδή όταν νιώθει ναι μεν το στομάχι του άδειο αλλά όχι σε βαθμό που θα πρέπει να φάει γρήγορα για να σταματήσει την ενόχληση της πείνας. Το να τρώμε γρήγορα, σχεδόν εγγυάται ότι θα τρώμε και περισσότερο, επειδή ο εγκέφαλος μας δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να μας ενημερώσει ότι έχουμε χορτάσει.Όταν τρώμε αργά -αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 λεπτά για ένα γεύμα- μπορούμε να νιώσουμε την αλλαγή από «πεινασμένοι» σε «χορτάτοι», πολύ πιο εύκολα.
- Προετοιμάστε προσεκτικά τα γεύματα σας
Σε όσους από εσάς ξύπνησε ο σεφ που καταπιέζατε τόσο καιρό συγχαρητήρια ! Γεμίστε λοιπόν δημιουργικά τον χρόνο σας μαγειρεύοντας υγιεινά και ελαφριά γεύματα ,είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε συνταγές light αλλά και υγιεινά γεύματα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Προσέξτε οι συνταγές που ακολουθείτε να προέρχονται από διαιτολόγους ή σεφ που αναγράφουν τα θρεπτικά συστατικά θερμίδες, λιπαρά, πρωτεΪνες.
- Προσέχετε το μέγεθος των μερίδων σας
Εκτός από την ποιότητα της τροφής που επιλέγουμε έχει μεγάλη σημασία και η ποσότητα ακόμα και η πιο υγιεινή τροφή μπορεί να μας χαρίσει πολλές θερμίδες αν δεν καταναλωθεί με μέτρο πχ . οι ξηροί καρποί είναι μια απ΄τις πιο θρεπτικές ομάδες τροφίμων και απαραίτητοι για την καλή μας υγεία , είναι όμως πλούσιοι σε θερμίδες για αυτό χρειάζεται να καταναλώνονται με μέτρο. Το μέγεθος του πιάτου και των σκευών δίνει στον εγκέφαλο ερεθίσματα σχετικά με το πόσο πρέπει να φάτε και ένα μεγαλύτερο πιάτο σημαίνει περισσότερη τροφή. Χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα και μπολ.
- Αποφεύγετε να τρώτε με ανοιχτή τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό
Το να βλέπουμε τηλεόραση ή να έχουμε μπροστά μας άλλη οθόνη ακόμα και ραδιόφωνο ,και να παρακολουθούμε κάτι ενώ τρώμε μας αποσπά την προσοχή και «καταστρέφει» την αντίληψη που έχουμε για τη γεύση. Η αντίληψη της γεύσης εξασθενεί όταν το μυαλό είναι αλλού απασχολημένο ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες τροφής που καταναλώνουμε. Οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή από το φαγητό αυξάνει και τις πιθανότητες να παραφάμε χωρίς να το ξέρουμε.
- Οργανώστε προσεκτικά τα ψώνια σας
Κάντε μια λίστα πριν επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ και γράψτε σε αυτήν τα πράγματα που χρειάζεστε πραγματικά. Μείνετε πιστοί σε αυτήν αποφεύγοντας τον πειρασμό να γεμίσετε το καρότσι με ανθυγιεινά τρόφιμα που θα σας βάλουν σε πειρασμό να τα καταναλώσετε αργότερα. Καλύτερα θα ήταν να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ που συνηθίζετε και γνωρίζετε που είναι τα προΪόντα που καταναλώνετε συνήθως. Ξεκινήστε να ψωνίζετε τρόφιμα μόνο όταν είστε χορτάτοι καθώς έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι όταν πεινάμε κάνουμε πιο ανθυγιεινές επιλογές πλουσιότερες σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.