ΠΙΤΤΑΚΟΥ 11,Καλαμαριά , Θεσσαλονίκη ‎ | Τηλ: 2315 52 69 80 | Κιν: 6973 48 12 72

Τα είδη των φυτικών ινών και που ωφελούν

Τα είδη των φυτικών ινών και που ωφελούν

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα δημητριακά , τα όσπρια , τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους . Όσο πιο ακατέργαστα είναι τα τρόφιμα αυτά τόσο περισσότερες φυτικές ίνες διαθέτουν πχ. ψωμί ολικής αντί για λευκό , φρούτα αντί για χυμούς . Οι τροφές περιέχουν μια μίξη των διαφόρων ειδών των φυτικών ινών , οι οποίες διακρίνονται σε :

Ιξώδεις /κολλώδεις φυτικές ίνες .

Απορροφούν νερό ώστε να σχηματιστεί στο πεπτικό σύστημα μια ουσία που μοιάζει με ζελέ. Οι φυτικές ίνες αυτές μπορούν να μειώσουν την LDL κακή χοληστερίνη  και να μειώσουν την άνοδο της γλυκόζης του αίματος μετά από τα γεύματα επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων . Βοηθούν ακόμα στην κατανάλωση λιγότερης ποσότητας φαγητού καθώς αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού .

Διαλυτές φυτικές ίνες .

Χρησιμοποιούνται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου ως υπόστρωμα για την παραγωγή βουτυρικού οξέως το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου .

Αδιάλυτες φυτικές ίνες .

Είναι αυτές που δεν μπορεί να απορροφήσει ο ανθρώπινος οργανισμός και δεν λαμβάνουμε θερμίδες από την κατανάλωσή τους . Επιταχύνουν την κίνηση της τροφής μέσω του εντέρου και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Βοηθούν έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διαφόρων παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Ασκούν επίσης καρκινοπροστατευτική δράση .

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων EFSA η πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, για τους ενήλικες, θεωρείται επαρκής για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ και μεγαλύτερες προσλήψεις έχουν συνδεθεί με άλλα οφέλη, όπως μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ και καλύτερο έλεγχο βάρους. Για προστασία κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου προτείνεται από τον American Institute of Cancer research κατανάλωση 30 ή και παραπάνω γραμμαρίων την ημέρα  .

Fiber-Blog-Visual_FINAL

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *