Η τροφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει το σώμα μας.
Μπορεί ωστόσο να έχει την ίδια σημασία για το μυαλό μας;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ !
Ο American Psychiatric Αssociation χαρακτηρίζει τα ω3 λιπαρά οξέα ( βρίσκονται κυρίως στα ψάρια ) ως συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry ομάδα ψυχιάτρων διαφόρων χωρών συμπεραίνει ότι η σωστή διατροφή είναι τόσο σημαντική στον κλάδο της ψυχιατρικής όσο εμφανίζεται να είναι για την καρδιολογία και την γαστρεντερολογία.
Η έρευνα κάνει αναφορά σε πλήθος μελετών οι οποίες βεβαιώνουν τον βασικό ρόλο συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου , όπως τα ω3 λιπαρά οξέα ,η βιταμίνη D , το σύμπλεγμα των βιταμινών B, ο ψευδάργυρος , ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής ωστόσο αν και είναι πλούσιος σε θερμίδες φαίνεται να υστερεί στα παραπάνω απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γεγονός που προκαλεί αύξηση των ψυχικών ασθενειών.
Πολλοί μελετητές σχετίζουν την κατάθλιψη με χαμηλά επίπεδα του συμπλέγματος των βιταμινών Β στον οργανισμό. Ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα της μητέρας φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας στο παιδί.
Δεδομένα ότι ο εγκέφαλος είναι στενά συνδεδεμένος με το γαστρεντερικό σύστημα πληθαίνουν διαρκώς φανερώνοντας ότι βλάβες του εντέρου μπορούν να ευθύνονται για ορισμένες ψυχικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη, αυτισμός, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, σχιζοφρένεια, οδηγούν την επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι η διατροφή και η άσκηση αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων και την προφύλαξη της ψυχικής μας υγείας.
“ Ο εγκέφαλος πρέπει να τρέφεται σωστά για να είναι δυνατός “ μας λέει ο Dr Drew Ramsley καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Columbia Univercity, και συνεχίζει “ Η ζωή στην κοινωνία του σήμερα προκαλεί μεγάλο άγχος , η ψυχική μας υγεία κινδυνεύει , μέσω της σωστής διατροφής μπορούμε να κάνουμε τον εγκέφαλο μας πιο ανθεκτικό “