Αναρωτηθήκατε ποτέ πως γίνεται κάποιοι να τρώνε ο,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν ούτε ένα γραμμάριο ενώ οι δικές σας ατασθαλίες φαίνονται αμέσως?

Η απάντηση βρίσκεται στο μεταβολισμό , τη μυική μάζα και τη φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο φως σε αυτό το τούνελ..

 

Φανταστείτε το ανθρώπινο σώμα σαν μια  μηχανή που για να λειτουργήσει χρειάζεται καύσιμα συγκεκριμένα θερμίδες. O μεταβολισμός λοιπόν είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός μετατρέπει ο,τι τρώμε σε ενέργεια για να επιβιώσουμε και να λειτουργήσουμε αφορά τα πάντα στο σώμα μας από την αναπνοή μέχρι το άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων του ματιού.  Ένας “υψηλός” μεταβολισμός είναι σαν μια γρήγορη μηχανή  που καίει ταχύτατα τα καύσιμα θερμίδες. Αντιθέτως  ένας “αργός” μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερα καύσιμα  για να κρατήσει το σώμα στην ζωή.

→Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναιρέσουμε τους χειρότερους μύθους που ακούγονται αναφορικά με τον μεταβολισμό:

 


1ος Μύθος : Ο μεταβολισμός μας δεν μπορεί να αλλάξει

 

Αλήθεια : Μπορούμε να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα του σώματός μας . Οι μύες καταναλώνουν πολύ παραπάνω ενέργεια ανά ώρα συγκριτικά με το λίπος.

Η μυϊκή μάζα τείνει να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, γεγονός που προκαλεί και αντίστοιχη μείωση στον μεταβολισμό 2 – 8 % κάθε δεκαετία. Γεγονός που μπορεί αποφευχθεί με την απόκτηση και διατήρηση ενός καλού ποσοστού μυών.

 

 


2ος Μύθος : Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό

 

Αλήθεια : Δυστυχώς καμία μαγική τροφή δεν μπορεί να εκτοξεύσει τον μεταβολισμό. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι η πιπεριά τσίλι  το πράσινο τσάι και ο καφές προσωρινά αυξάνουν λίγο τις θερμίδες που καίμε για να χωνέψουμε το γεύμα στο οποίο τα περιλάβαμε ή φάγαμε πριν καταναλώσουμε τις εν λόγω τροφές. Αλλά η επίδραση τους στον μεταβολισμό είναι ανάξια λόγου. Είναι αδύνατον να περιμένουμε να χάσουμε βάρος απλά επειδή φάγαμε αυτές τις τροφές χωρίς να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

 


 

3ος Μύθος : Αν φάμε αργά το βράδυ χαλάει ο μεταβολισμός

 

Αλήθεια : Οι παραπάνω θερμίδες μας παχαίνουν όχι το πότε θα τις πάρουμε.  Αν τσιμπάμε κάτι το βράδυ καθώς παρακολουθούμε τηλεόραση αν αυτό το κάτι τυχαίνει να  είναι πλούσιο σε θερμίδες και όλη την ημέρα καταναλώσαμε ήδη ότι μας αναλογεί αυτό σταδιακά θα μας παχαίνει. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί αν παίρνουμε παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε το μεσημέρι ή το απόγευμα και κοιμηθούμε χωρίς βραδινό σταδιακά οι παραπάνω θερμίδες θα μας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

 


4ος Μύθος : Η πείνα είναι η μόνη λύση για να χάσουμε βάρος

 

Αλήθεια : Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με την δημιουργία ενεργειακού ελλείμματος δηλαδή αν λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε. Χρειάζεται όμως μέτρο σε  αυτό γιατί αν οι θερμίδες είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε θα αναγκάσουμε τον οργανισμό μας να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του για να προσαρμοστεί στην κατάσταση αυτή. Δηλαδή όσο περισσότερο λιμοκτονούμε  τόσο λιγότερες θερμίδες το σώμα Θα καίει στην προσπάθεια του να μας κρατήσει στη ζωή.

Σχετικά Άρθρα

top