μπισκότα βρώμης Τσιλιπάκου Δέσποινα

Η βρώμη είναι μια άριστη επιλογή για ένα θρεπτικό πρωϊνό με υψηλή διατροφική αξία. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, η οποία μεταξύ άλλων προστατεύει το ανοσοποιητικό. Η βρώμη  είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος). Τέλος έχει μία ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Συγκεκριμένα περιέχονται σε αυτήν δυο είδη φυτικών ινών, οι ιξώδεις και οι διαλυτές. Οι πρώτες μειώνουν την LDL κακή χοληστερίνη και την άνοδο της γλυκόζης του αίματος μεταγευματικά, επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων. Βοηθούν ακόμα στην κατανάλωση λιγότερης ποσότητας φαγητού καθώς αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτή χρησιμοποιούνται από τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου ως υπόστρωμα για την παραγωγή βουτυρικού οξέος το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

→→ Εδώ σας έχουμε μια εύκολη συνταγή γιά νόστιμα υγιεινά μπισκότα βρώμης χωρίς ζάχαρη και βούτυρο τα οποία  μπορούν να αποτελέσουν μια καλή λύση για ένα γρήγορο πρωϊνό, ένα υγιεινό παιδικό σνακ ή ακόμα και βούτημα για τον απογεματινό καφέ. ←←

 

Απαιτούμενος χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15′

Συστατικά 

  • 1,5  φλιτζάνι τσαγιού βρώμη (κουάκερ)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βρώμη (κουάκερ) για το αλεύρι βρώμης
  • 3/4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού  μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μετρίου μεγέθους μπανάνες
  • 2 αυγά
  • 1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζάνι τσαγιού χουρμάδες ή σταφίδες
  • 50 gr αμύγδαλα ωμά χωρίς τη φλούδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη

Εκτέλεση

1 . Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς . Και ετοιμάζετε ένα ταψί βάζοντας λαδόκολα ψησίματος.

2. Πάρτε 1 φλιτζάνι τσαγιού βρώμη και αλέστε την καλά σε μούλτι μέχρι να πάρει τη μορφή αλευριού.

3. Ανακατέψτε σε ένα  μεγάλο μπόλ το αλέυρι βρώμης με την υπόλοιπη βρώμη, την κανέλα, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.

4. Πολτοποιήστε τις μπανάνες σε ένα μικρότερο μπόλ με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές, προσθέστε τα αυγά, το ελαιόλαδο,τη βανίλια και χτυπήστε τα καλά. Στη συνέχεια βάλτε το μίγμα που μόλις φτιάξατε στο μεγάλο μπόλ με τη βρώμη κόψτε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες σε κομματάκια και προσθέστε τα και αυτά.

5. Πλάθετε το μίγμα  σε 15 μπισκότα , τα τοποθετείτε στο ταψί με τη λαδόκολα και τα πιέζετε ελαφρά με ένα πιρούνι. Τα ψήνετε περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν ελαφρώς τραγανά.

 


Θρεπτικά συστατικά ανά 100 g

Θερμίδες                  263,4 kcal

Πρωτεϊνες                6,42  g

Υδατάνθρακες         29,35 g

Λιπαρά                       13,5    g


 

top