Brain Food

CREDIT IMAGE: FASCINADORA/GETTY IMAGES

Ο εγκέφαλος αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Όπως όλα τα όργανα χρειάζεται από μέρους μας ορθές διατροφικές επιλογές για να λειτουργεί σωστά (συγκέντρωση, μνήμη, ύπνος, συναισθηματική υγεία). Κάθε γεύμα που λαμβάνουμε λοιπόν “θρέφει” εκτός  από το σώμα μας και “τις σκέψεις μας”. Τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του, συμμετέχει στην παραγωγή «μηνυμάτων» του νευρικού συστήματος (νευροδιαβιβαστές). Καθώς και παρέχοντας τα απαραίτητα δομικά συστατικά των εγκεφαλικών κυττάρων αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά του χρόνου.

Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται διαρκώς ερευνητικά ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα ω3, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως ενσωμάτωση καλών διατροφικών πηγών των παραπάνω θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία.

Στην πραγματικότητα η τροφές που διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες για την εγκεφαλική λειτουργία είναι οι ίδιες που προστατεύουν την καρδία και τα αγγεία του αίματος :

 

  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά 

Τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά ,όπως είναι το μπρόκολο, το σπανάκι ,η λαχανίδα, τα σέσκουλα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως  βιταμίνη Κ, λουτείνη, φολικό οξύ και β-καροτενοειδή. Συστατικά τα οποία βοηθούν τη νεότητα και συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γνωστικής παρακμής  που συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων.

 

  • Λιπαρά ψάρια 

Τα λιπαρά ψάρια  δηλαδή οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο γαύρος, η πέστροφα, ο σολομός, αποτελούν την καλύτερη πηγή λιπαρών οξέων ω3 . Τα ω3 λιπαρά οξέα παράγονται και ενδογενώς από ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το α-λινολενικό οξύ, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό σε ένα ποσοστό από 7% έως 15% σε νεαρά υγιή άτομα . Το α-λινολενικό οξύ βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στους σπόρους (λιναρόσπορος) και στα σπορέλαια. Τα ω3 λιπαρά οξέα προφυλάσσουν την εγκεφαλική λειτουργία, την ικανότητα αντίληψης καθώς και τη μνήμη. Φαίνεται πως συμμετέχουν τόσο στο σχηματισμό του εγκεφάλου στην βρεφική ηλικία, όσο και στην προστασία από παθήσεις της διάθεσης και τη νόσο Alzheimer.

 

  • Μούρα

Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές φυτικές χρωστικές που δίνουν στα μούρα τις έντονες αποχρώσεις τους, βοηθούν σύμφωνα με έρευνες, στη βελτίωση της μνήμης. Σε μια μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology (2012), οι ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλας και βατόμουρου κάθε εβδομάδα καθυστέρησαν τη μείωση της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια.

 

  • Καφές

Η καφεΐνη στον πρωινό μας καφέ προσφέρει περισσότερα από την τόνωση που χρειαζόμαστε για να ξυπνήσουμε. Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης σημείωσαν καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμές ψυχικής λειτουργίας. Η καφεΐνη σύμφωνα με άλλη έρευνα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παγίωση νέων αναμνήσεων. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα placebo φάρμακο είτε ένα δισκίο καφεΐνης 200 mg. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας που κατανάλωσαν καφεΐνη μπόρεσαν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη ημέρα.

 

  • Καρύδια

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 από το UCLA συνέδεσε την υψηλή κατανάλωση καρυδιών με βελτίωση στις βαθμολογίες των γνωστικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρό οξύ ωμέγα-3 που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τις αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά όσο και για τον εγκέφαλο.

 

 

Source: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foods-linked-to-better-brainpower

 

 

top