ΠΙΤΤΑΚΟΥ 11,Καλαμαριά , Θεσσαλονίκη ‎ | Τηλ: 2315 52 69 80 | Κιν: 6973 48 12 72

7 σημάδια ότι σας λείπει η Βιταμίνη D .

7 σημάδια ότι σας λείπει η Βιταμίνη D .

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών . Καθώς διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου . Χωρίς την βιταμίνη D τα οστά γίνονται εύθραυστα ( ραχίτιδα – παιδία , οστεομαλακία-ενήλικες ) . Επίσης  διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας , στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και καρκίνου .

Το 80% της βιταμίνης συντίθεται από τον ήλιο, ενώ μόλις το 20% προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πλούσιες και σε βιταμίνη D. Τη βρίσκουμε λοιπόν στα αφρόψαρα, στον σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες, αλλά και σε κάποιους εμπλουτισμένους χυμούς φρούτων (π.χ. πορτοκαλιού).

Αν και παλιότερα  η έλλειψή της φαινόταν να απασχολεί κυρίως τους ηλικιωμένους , τα τελευταία χρόνια συναντάται πλέον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες . Τα 7 συχνότερα συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης D είναι :

 

  1. Χρόνιοι πόνοι :

Αν αντιμετωπίζετε συχνούς πόνους , μυική αδυναμία και πόνους στις αρθρώσεις .  Άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης D παρουσιάζουν ευαισθησία στον πόνο .

 

  1. Άσχημη διάθεση :

Η δραστηριότητα της ορμόνης του εγκεφάλου σεροτονίνης αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο . Έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα σχετίζονται με αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης πιθανώς επηρεάζοντας την συγκέντρωση  των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών “της χαράς” στον εγκέφαλο .

 

3 . Διαρκής κόπωση .

Η βιταμίνη D είναι μια από τις απαραίτητες βιταμίνες για το σώμα σας προκειμένου να παραχθεί ενέργεια.  Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και υποτονικοί ακόμα και μετά από αρκετή  ξεκούραση είναι πιθανόν να σας λείπει . Καθώς η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει τα επίπεδα ενεργητικότητας στο σώμα και δυσκολεύει τη λειτουργία των μυών .

4 . Συχνά ιδρωμένο κεφάλι .

Η αυξημένη εφίδρωση του κεφαλιού είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης D. Ιδιαίτερα στα νεογέννητα μωρά .

 

5 . Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Έρευνες σχετίζουν την έλλειψη D με διαταραχές ύπνου όπως  υπνηλία  αλλά και  αυπνία .

 

  1. Συχνές ασθένειες του αναπνευστικού .

Μπορεί να αντιμετωπίζετε συχνότερα αλλεργίες , και μολύνσεις του αναπνευστικού καθώς η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της φλεγμονής και την σωστή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος .

 

  1.  Προβλήματα  των ούλων .

Ένα ακόμα σημάδι της έλλειψης D είναι τα ερεθισμένα ,  πρησμένα  ούλα που ματώνουν εύκολα .

 

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *